Совка (Otus scops) Print
Совка

Совка - дрібна (трішки більша від горобця Sturnus vulgaris) короткохвоста лісова сова. Широко розповсюджені як сіра, так і бура морфи та ряд проміжних варіантів забарвлення. Верх буро-сірий або сірувато-бурий з вузькими продовгуватими чорними плямами. Низ сірий з чорними продовгуватими плямами. Голова невелика, кругляста. Лицевий диск сірий (у бурої морфи бурий), обрамлений чорнуватим пір’ям. Знизу не обмежений, через що, зливається з горлом. Часто біля очей світліші круги. Між очима пір’яні валики того ж кольору, що й забарвлення лицевого диску. Очі жовті. Дзьоб чорний. Пальці голі. 

Самки і самці однакових забарвлення і розміру.

Маса - 0,059-0,135 кг, довжина - 19-21 см, крило - 14,0-16,5 см, розмах - 50-54 см.

Молоді особини схожі на дорослих, відрізняються лише рівномірною зношеністю пір’я.

Пухові пташенята совки в першому вбранні білі. Друге пухове вбрання сірувате з характерним поперечним малюнком. Лицевий диск обрамлений з боків бурими смугами. Дзьоб сірий. На голові пухові "вушка".

Пташеня совки

Вночі пір’яні "вушка" пригинає, через що, голова здається круглою, вдень сидячи на гілці біля стовбура або в ніші скали, "вушка" настовбурчує. В лінійному польоті відрізняється від сичів більш стрімким "дятлоподібним" польотом, під час полювання - пурхає як нічний метелик. 

 Токовий сигнал самця - свист, більш протяжний, ніж у сичика-горобця (Glaucidium passerinum), більш голосний, сумний, і не однотонний. Склади повторюються монотонно через постійний інтервал 2-10 секунд. При хвилюванні уривистий свист. Самки уривисто і високо "м’явкають".  

А ось голос молодої совки, записаний на Закарпатті. 

Населяє совка  степові, лісостепові і південні лісові райони. Всюди надає перевагу заплавним лісам.
 

Ареал поширення совки

В лісостепу часто гніздиться в широколистяних, березових і змішаних острівцях, але такої чисельності як в заплавних лісах тут не досягає. 

Гніздиться завжди в лісі біля галявин.

В більшості випадків гніздиться в дуплах дерев, природних або видовбаних дятлами. Зазвичай вибираються листяні породи (липа, дуб, вільха, береза, в’яз, тополя, клен, осика), рідше хвойні (як правило, сосна). Діаметр стовбурів дуплистих дерев, дупла в яких займає совка, коливається від 15 до 120 см. Висота розташування дупел - 1-17 м. Діаметр природних дупел коливається від 4 до 12 см.

В гірсько-степових районах часто гніздиться в нішах скель, вибираючи глибокі ніші з діаметром входу від 5 до 22 см. Висота розташування гнізд на скелях 2-10 м.

Відкладає яйця безпосередньо на підстилання дупла або ніші.

В кладках 3-7, частіше 4 яйця білого забарвлення.

Кладка совки

 

Яйця з кладки совки
Відстань між гніздами різних пар в щільних гніздових угрупуваннях коливається від 40 до 250 м, в менш насичених - 0,3-1,5 км. В лісовій зоні гніздиться доволі дисперсно в 1,5-4 км пара від пари.
 

ФОТОГРАФІЇ, ЗРОБЛЕНІ В М.БЕРЕГОВЕ, ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

Совка (Otus scops), м. Берегове
  
Совка (Otus scops), м. Берегове

 

 Совка (Otus scops), м. Берегове

Совка (Otus scops),, м. Берегове
Совка (Otus scops), м. Берегове
Совка (Otus scops), м. Берегове 
 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Пташеня совки незабаром покине гніздо, Україна, закарпаття. 

Совка на ЛЕП.

 

Годівля пташеняти совки.

Совка дрімає.