Сова яструбина (Surnia ulula) Print
Сова яструбина

Сова яструбина - це сова середнього розміру (більша за голуба Columba livia), довгохвоста з короткими і широкими крилами. Веде денний або сутінковий спосіб життя. Верх чорно-бурий, майже чорний з круглястими білими плямами, низ майже білий з різкими тонкими поперечними смугами (яструбине забарвлення). Голова невелика, кругла, злегка приплюснута зверху. Забарвлення верху голови світліше, ніж спина за рахунок численних дрібних круглястих білих плям. Пір’яні "вушка" відсутні. Лице витягнуте. Лицевий диск білий, обрамлений чорною смугою, яка трішки перекривається знизу широким полем під дзьобом (у вигляді "бороди"). Очі і дзьоб жовті. Пальці опушені.

Самки сови яструбиної такого ж розміру і забарвлення як і самці.

Маса - 0,2-0,4 кг, довжина - 36-41 см, крило - 22,5-25,0 см, розмах - 71-81 см.

Молоді особини темніші і мають коротший хвіст.
 

Пташенята сови яструбиної

Пташенята в першому пуховому вбранні вохристо-білі, в другому - сірі, рябі (зі слабкою поперечною смугастістю). Дзьоб світлий. Очі жовті. Довкола очей великі чорні плями, які зливаються під дзьобом і над дзьобом (над дзьобом вузька чорна смуга, під дзьобом широка чорна пляма).


Політ швидкий, прямолінійний, зазвичай невисоко над землею. 

Від всіх сов відрізняється характерним забарвленням, особливо повністю смугастим низом.

Токовий сигнал самця - голосне булькання, значно дзвінкіше і довше, ніж трель сича волохатого (Aegolius funereus) (протяжність однієї трелі від 5 до 10 секунд). Самка видає різкі уривисті крики, часто по 2-4 склади один за одним. При хвилюванні видають крики схожі на яструбині.

В гірських районах заселяє, як правило, верхній пояс лісу, де тяжіє до гірських лугів. Часто в таких біотопах гніздиться в долинках рік і струмків. Периферія гірських лугів є улюбленим місцем проживання в горах. Ареал проживання наведений на карті.

Ареал поширення сови яструбиної

Гніздиться сова яструбина переважно в природних дуплах хвойних дерев, розташованих на галявинах. На відміну від сича волохатого (Aegolius funereus) старається займати дупла на великій висоті - 5-20 м.

Відкладає яйця безпосередньо на підстилання дупла чи гнізда, хоча в ряді випадків викопує ямку.

В кладці 3-7, частіше 4-5 яєць. Забарвлення яєць біле.

Яйця з кладки сови яструбиної

Відстань між гніздами різних пар в щільних гніздових угрупуваннях складає 0,5-3 км, в менш насичених - 3-7 км. 

 

ПІДБІРКА ФОТОМАТЕРІАЛІВ

 

Сова яструбина в польоті
Сова яструбина зблизька
 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Сова яструбина на смереці.

 

Спостереження за совою яструбиною.

Сова яструбина на ЛЕП.

Сова яструбина зблизька.

Сова яструбина на вершині дерева.