Сова бородата (Strix nebulosa) Print
Сова бородата

Сова бородата - велика, з відносно короткими крильми і довгим хвостом, сова, яка за розміром дещо поступається пугачу (Bubo bubo) (за масою значно менша). Голова велика. Круглий лицевий диск обмежений товстим чорним концентричним кругом з білим обрамленням. Під дзьобом чорна пляма ("борода"), обрамлена з країв білими витягнутими впоперек плямами. Довкола очей темні кругові смуги, схожі на малюнок кілець зрубу дерева. Між очима валики, з білого або світло-сірого пір’я у вигляді вертикальних брів у формі півмісяця. Райдужна оболонка очей жовта, зіниці чорні. Очі маленькі, відносно лицевого диску, знаходяться на чорному фоні плям. дзьоб жовтий. Пір’яні "вушка" відсутні. Загальний тон забарвлення верху темно-сірий з численними темнішими продовгуватими плямами.. Низ сірувато-білий, зрідка світліший на грудях з довгими темними продовгуватими плямами, різної інтенсивності у різних птахів. Рульові сірі з поперечними темними смугами, довжиною 27-30 см, шириною 5,5-7,0 см з округлими сірими вершинами. Зрідка в східних популяціях зустрічаються абсолютно чорні птахи (на лицевому диску у таких птахів здалека чітко видно яскраві жовті очі).

Самки більші за самців, але однакового з ними забарвлення. 

Маса самців - 0,7-1,2 кг, самок - 0,7-1,9 кг, довжина - 63-71 см, крило самців - 43,0-46,6 см, самок - 44,1-46,7 см, розмах - 130-158 см.

Молоді особини сови бородатої мають сірий пух, іноді з рудим тоном в забарвленні. На відміну від дорослих особин лицевий диск не строкатий, а однотонно-темний, сірий.

Пташенята сови бородатої

Перше пухове вбрання біле з сіруватим нальотом на спині, другий - сірий або буро-сірий, темніє з віком, з помітною рябизною. Дзьоб жовтувато-сірий, темніший на кінчику. Довкола очей і під дзьобом великі чорні плями.

Політ повільний, безшумний, з неглибокими помахами крил. Вдень сидить на гілках біля стовбура дерева і значно активніша, ніж пугач чи сова довгохвоста. 

Шлюбний сигнал самця сови бородатої - голосне трубне гудіння, в якому тон кожного наступного складу нижчий, а сам склад протяжніший. В одному криці 4-8 складів. В пік шлюбного співу проміжок між серіями криків 5-10 секунд. Голос самки схожий на голос самця, але значно грубіший з помітною хрипотою, іноді нагадує справжній рев.

В Україні вперше знайдена на гніздуванні 1985 році (північна частина Житомирської області). Ймовірно, гніздиться також у північно-східній частині Рівненської області (Рокитнiвський район). Під час кочівлі з`являється i в районах, розташованих далі на південь. Ареал охоплює Євразію (на Північ до 52° північної широти, на Південь - південь Східноєвропейської рівнини та південна межа тайги) і Північну Америку.

Ареал розповсюдження сови бородатої

Полюбляє сосново-березові ліси, що перемежовуються із заболоченими ділянками.

У 1985 році зареєстровано 3 гніздові пари (Поліський природний заповідник), в 1988 р.- токуючого самця (заказник Сира Погоня).

Яйця сова бородата відкладає в гніздах денних хижих птахів. Надає перевагу спорудам канюка. 

В кладці 3-4, рідше 5-7 яєць з білою крупнозернистою шкаралупою, яка протягом висиджування втрачає первинний блиск. На просвічування яйця здаються червонувато-жовтими. Форма яєць правильна еліптична

Яйце з кладки сови бородатої

Відстань між гніздами різних пар коливається від 1-3 км в щільних угрупуваннях до 4-9 км - в менш насичених.

Даний вид охороняється в Поліському природному заповіднику (Житомирська область) та заказнику загальнодержавного значення Сира Погоня (Рівненська область). Для збільшення популяції потрібно провести інвентаризацію ділянок, екологічно придатних для гніздування виду й організувати відповідні охоронні зони, заборонити проведення санітарних рубок лісу в місцях гніздування сови бородатої.

 

ПІДБІРКА ФОТОМАТЕРІАЛІВ

 

Сова бородата на полюванні
Сова бородата зблизька
 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Сова бородата, північна Швеція.

 

Сова бородата крупним планом.

Якісне відео про сову бородату.

Невеличкий "комікс" із совою бородатою.

Сова бородата на дереві.