Яструб малий (Accipiter nisus) Print
Яструб малий

Яструб малий - невелика птаха приблизно такого ж розміру як голуб (Columba livia). Дуже схожий на яструба великого (Accipiter gentilis), але значно менший. Хвіст довгий, вузький в основі і прямо обрізаний на кінці, з 3-4 смугами. На тімені білувата пляма, більш яскрава у молодих яструбів. Брови білі. Очі яскраво-жовті. Лапи жовті.

Самець зверху сірий або сизий з білими плямами на шиї, знизу білуватий з бурим або рудим поперечним малюнком. Щоки руді. 

Самка більша за самця, бура зверху і білувата з темно-бурим поперечним малюнком знизу. 

Маса самців - 0,10-0,22 кг, самок - 0,18-0,34 кг, довжина - 28-41 см, крило самців - 19,6-21,2 см, самок - 23,1-25,6 см, розмах - 55-78 см. 

Молоді яструби малі рудо-бурі зверху, з охристими вершинами пір’їн, знизу білі з бурим малюнком продовгуватим на грудях і поперечним на черевці. Горло з продовгуватими бурими плямами. Очі блідо-жовті. 

Пухові пташенята білі шовковисті, з кільцем з темного пуху довкола очей, у другому вбранні часто з охристим нальотом.

Гніздо яструба малого

Політ яструба малого швидкий, маневровий – своєрідне чергування серії помахів крил та ковзання в повітрі. В польоті знизу характерна поперечна смугастість (4-5 бурих смуг по білому фоні на крилі і 3-4 смуги на хвості), руда у самців.

Голос - голосне і швидке "кі-кі-кі", більш дзвінке і швидке та менш голосне, ніж у яструба великого (Accipiter gentilis), шлюбний крик самця - "кі-кью-кью-кью". 



Яструб малий - лісовий вид. Улюбленими біотопами є розріджені темнохвойні, темнохвойно-дрібнолистяні і темнохвойно-широколистяні ліси, молоді сосняки або старі бори та діброви. Заселяє і інші типи лісу, але з меншою густиною. Ареал проживання показаний на карті.

Полює яструб малий на різноманітних дрібних птахів, в тому числі на комахоїдних. А раз так — його без роздумів відносили раніше до шкідливих хижаків. Однак подумати тут вартувало. Як дається взнаки діяльність яструба малого на поголів’я корисних птахів? Чи стає їх з року в рік менше в місцях, де він проживає? Виявляється, ні! Дослідження Л. Тінбергена в Голландії, які вже стали класикою, показали, що навіть вилучаючи щорічно до 6—8% поголів’я деяких птахів, яструб малий не викликає зниження їхньої чисельності. Те ж саме було виявлено і в наших умовах. Тай як можна очікувати іншого результату, якщо в середній смузі, наприклад, на один виводок яструба малого припадає літом до 50— 100 тисяч (!) дрібних птахів. Є з чого вибрати. Сумарна річна здобич пари малих яструбів з виводком складає близько 2 тисяч птахів, тобто загальне винищення, яке здійснюється малими яструбами, не перевищує 2—4% поголів’я дрібних птахів. Звинувачення на адресу яструба малого, таким чином, виявились абсолютно необґрунтовані.

Яструби, які живуть поблизу населених пунктів, найчастіше полюють на горобців  (до 15—20% харчового спектру літом і більше 30% — зимою). Деякі особи прямо спеціалізуються на виловлюванні виключно сторожких птахів. Правда міські нахлібники дещо притупили свою уважність.

Суттєву роль в здобичі яструба малого відіграють дрозди, синиці, жайворонки та інші дрібні птахи. Ловлять вони навіть малесеньких корольків і кропив’янок. Найбільша здобич малого яструба — сизий голуб; дуже рідко до­буває дрібних звірків.

Ареал поширення яструба малого

Більшість гнізд яструба малого розташовується на доволі молодих хвойних, рідше листяних деревах, висотою 10-18 м, в середньому 12 м. Гніздо зазвичай знаходиться на висоті 3-15 м, в середньому 5 м. 

Яструб малий самовіддано захищає своє гніздо. Самка з відчайдушним криком кидається крізь гілля прямо на людину біля гнізда, звертаючи (не завжди!) на відстані декількох санти­метрів. Її атаки, особливо якщо внизу немає інших людей, накочуються безперестанку. Самець теж посильно бере участь в захисті, підбадьорюючи подругу відчайдушними вигуками... за 50 метрів від гнізда. 

Гніздо пухке, зроблене з тонких гілочок, часто перевитих травою. Розмір гнізда: діаметр 30-50 см, висота 10-35 см, діаметр лотка 20-40 см, глибина лотка 5-15 см. Від гнізд інших дрібних яструбів відрізняється відсутністю вистилання зі свіжого листя і хвої та відсутністю зелених гілок на гнізді.

В кладці 3-7, найчастіше 4-6 яєць. Забарвлення яєць біле з плямами і крапками від світло-бурого до червоно-бурого кольору. 

Яйце з кладки яструба малого

Відстань між гніздами різних пар в густих гніздових угрупуваннях коливається в межах від 200 до 800 м, складаючи зазвичай 500 м. В менш насичених місцях проживання яструби малі гніздяться на відстані 1-3 км пара від пари. 

20—30 років тому назад чисельність яструба малого всюди знижувалась, головним чином через нещадний відстріл. В Євро­пі до того ж на популяціях малого яструба негативно відбилось широке використання отрутохімікатів. Добуваючи комахоїдних птахів, які в свою чергу поїдали отруєних пестици­дами комах, яструби накопичували в тканинах свого тіла висо­кі концентрації ДДТ та інших високотоксичних отрутохімікатів, які приводили до зниження їхньої плодючості.

Виключення яструба малого із списків шкідливих птахів, а також заборона в більшості європейських країн використання ток­сичних пестицидів призупинили падіння його чисельності.

 

ПІДБІРКА ФОТОМАТЕРІАЛІВ

 

Яструб малий в польоті
Яструб малий зі здобиччю
 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Самка яструба малого зі здобиччю, Швеція.

 

Соколярство.

Гніздо яструба малого - частина 1.

 

Гніздо яструба малого - частина 2.

Кілька кадрів з яструбом малим.