Яструб коротконогий (Accipiter brevipes) Print
Яструб коротконогий

Яструб коротконогий - невеликий яструб за розміром подібний до голуба (Columba livia) або трішки більший. Очі темні, схожі на соколині, але при близькому огляді видно, що вони червонувато-бурі (зіниця майже зливається з загальним фоном райдужної оболонки). Брови світлі, але виражені слабко. Самець зверху блакитно-сірий, знизу рудий з білим поперечним малюнком (смуги рудого і білого кольору однакової ширини). Щоки темно-сірі. Горло біле. Низ крил світлий, майже білий, контрастує з чорними кінцями крил.

Самка зверху бура, знизу білувата з темними смугами бурого або темно-рудого забарвлення. На світлому горлі темна продовгувата смуга. Низ крил світлий, з бурими плямами і чорними кінцями крил.

Маса - 0,15-0,25 кг, довжина - 32-38 см, крило - 21,0-24,5 см, розмах - 64-80 см.

Молоді яструби коротконогі схожі на самок. Зверху бурі. Знизу білі з темними каплеподібними плямами.

Пухові пташенята в білому пусі з палевим відтінком. Кільце з темного пуху довкола очей відсутнє.

Гніздо яструба коротконогого

В польоті схожий на яструба малого (Accipiter nisus), але має більш звужені крила з чорними кінцями, заокруглений і більш смугастий хвіст (смуг близько 5-7).

Голос зігнаних птахів - протяжний звук, більше схожий на свист, хвилювання дорослих птахів – тріскучий крик.

В Україні гніздиться, ймовірно, в Луганській та Харкiвськiй областях. Ареал охоплює південний схід Європи, Західну Азію (Мала Азія, Закавказзя). Зимує на Близькому Сході та у Північно-Західній Африці.

Ареал поширення яструба коротконогого

Гніздиться практично виключно в заплавних лісах.
 
Висота розташування гнізд коливається в межах від 3 до 17 м.

Гніздо пухке, зроблене з тонких гілочок, часто зелених, іноді перевите травою. Розміри гнізда: діаметр 30-50 см, висота 10-35 см, діаметр лотка 20-40 см, глибина лотка 5-10 см. 

В кладці 3-5 білих яєць, які до кінця висиджування набувають жовтуватого відтінку.

Відстань між гніздами різних пар в густих угрупуваннях коливається в межах від 200 м до 2 км, зазвичай складаючи близько 1 км, в менш насичених місцях проживання - 2-7 км, в середньому 4 км.

 

ПІДБІРКА ФОТОМАТЕРІАЛІВ

Яструб коротконогий в польоті
Красень яструб коротконогий

 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Яструб коротконогий, Грузія.