Лунь очеретяний (Circus aeruginosus) Print
Лунь очеретяний

Лунь очеретяний (лат. Circus aeruginosus) - птаха родини яструбових. 

Загальна довжина 49-60 см, маса 500-750 г, довжина крила 36-43 см, розмах крил 110-140 см. Самки значно більші від самців. Вікові зміни і статеві відмінності в забарвленні значні. Забарвлення дорослих самців – сіре, біле, буре (у західних осіб) або чорне (у східних осіб); тім’я буре або чорне з охристими краями пір’їн; спина і плечі бурі (у західних птахів) або чорні з більш-менш розвиненим світлим малюнком (у східних птахів). У дорослих самок охриста з темними плямами голова, бура спинна сторона тіла з охристими відмітками на крилах і плечах; черевце буре; на грудях охриста пляма. Молоді очеретяні луні в першому гніздовому вбранні схожі на дорослих самок, але без сіруватого кольору на крилах і з вужчими продовгуватими відмітками на тімені. Райдужна оболонка жовта, дзьоб і кігті чорні, ноги жовті. 

Шлюбний крик самця - високе і гугняве "еей", самки – гугнявий писк "увік" і пискливе скрекотання.
 
Розповсюджений лунь очеретяний в помірному кліматі Євразії, в Північно-Західній Африці, на островах Реюньон і Мадагаскар, в Австралії. В північній частині розповсюдження птах є перелітним.

Ареал поширення луня очеретяного

Заселяє обширні заболочені простори з розвиненою надводною рослинністю і зарослі водойми. Надає перевагу густим заростям тростини.

Улюбленим гніздовим біотопом є масиви заростей тростини на великих озерах, водосховищах і ставах. Лісостепові райони заселені цим видом найгустіше. 

В степовій зоні достатньо розповсюджений у заболочених балках, заплавах рік і вологих солончаках.

Харчується дрібними птахами, яйцями, рибою, жабами, ловить дрібних звірів, особливо гризунів. Гніздиться в болотистих, зарослих очеретом і тростиною місцевостях поблизу водоймищ.

Гніздо – громіздка, до 1 м в діаметрі і 0,5 м в висоту будова із стебел і листя торішньої тростини, важкодоступне. Кладка з 4-5, рідко з 2 білих, іноді з зеленуватим відтінком і охристими плямами яєць.

Яйце з кладки луня очеретяного

Самка висиджує кладку 33-36 днів. Пухове вбрання пташенят жовтувате, на голові біле.

Пташенята луня очеретяного

Відстань між гніздами різних пар в густих угрупуваннях варіює від 200 до 800 м, зазвичай складаючи 500 м. В менш насичених місцях проживання очеретяний лунь гніздиться за 1-5 км, найчастіше 2,5 км пара від пари.

 

ПІДБІРКА ФОТОМАТЕРІАЛІВ

 

Лунь очеретяний в польоті
Красень Лунь очеретяний
Лунь очеретяний під час короткотривалої зупинки на землі

 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Невеликий документальний відеоролик про луня очеретяного.

 

Декілька кадрів із приміського життя очеретяного луня.

Ще одна можливість побачити луня очеретяного зблизька.

"Обід" луня очеретяного.