Каракара чорна (Daptrius ater) Print

Каракара чорна

Каракара чорна - це неотропічний вид (Центральна і Південна Америка). Поширений на території Східної Колумбії, Південної Венесуели, на сході Перу, Болівії і на північному-сході Центральної Бразилії.

Раніше каракара чорна і каракара червоногорла вважалися одним видом. Це припущення базувалося на кольорі оперення і на вигляді лапок. Але згодом виявилося, що це два зовсім різні види. Висновку дійшли через морфологічні відмінності і через добре задокументовану різницю в місцях проживання і у поведінці. Це свідчить про те, що каракара чорна тісно пов'язана з видом Milvago caracaras, в той час як червоногорла каракара ближча до Polyborus.

Каракара чорна є осілим видом, оскільки міграцій цього виду не відмічалося.

Основне забарвлення оперення цієї птахи – чорне. Характерною рисою зовнішнього виду є яскраве помаранчево-червоне забарвлення лицевого диску і таке ж забарвлення лапок. За цією ознакою каракара чорна схожа до каракари червоногорлої. Однак у останньої, крім голого червоного лицевого диску, також гола і червона частина шиї, саме тому вона червоногорла.

Каракара чорна надає перевагу низинам і середнім висотам високих вологих лісів, полюбляє лісові галявини, особливо по берегах річок, мілини, болота. Нерідко її можна зустріти біля ранчо. Переміщаються ці птахи зазвичай сімейними групами, що складаються з декількох особин. В 1994 році дослідник Робінсон і його колеги виявили, що цей вид є зовсім ручним навколо кемпінгу в національному парку Ману в Перу.

Каракара чорна в польоті

Харчовий спектр каракари чорної надзвичайно широкий. Можна сказати, що це всеїдна птаха. Живиться вона великими жуками, мурашками, земноводними, рептиліями, пташенятами маленьких птахів, дрібними ссавцями, рибами. Також каракари чорні були помічені при споживанні деяких фруктів. Не нехтує ця птаха і падаллю.

Описане в 1996 році гніздо каракари чорної в Бразилії виглядало як невелика насадна структура, яка зазвичай розміщується на бромеліадах (рослинах тропічної американської родини Bromeliaceae) в кроні дерева. Муньїз-Лопез у 2007 році згадував гніздо з трьома пташенятами в Еквадорі, яке розміщувалося на пальмі (Mauritia flexuosa).

Яйця каракари чорної білого кольору, але майже повністю покриті червонувато-коричневим пігментом.

Какарака чорна є доволі поширеним птахом. Відмічений ріст популяції в Еквадорі і Венесуелі, пов’язаний із заселенням цим видом нових очищених від лісу областей. А от у французькій Гвіані перебуває під тиском збоку мисливців.

Ареал розповсюдження каракари чорної

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Каракара чорна в природному середовищі.

Ще одна задокументована каракара чорна.

Крик каракари чорної.