Зимівлі вухатих сов в Україні Print
DATE_FORMAT_LC2

 

На сайті Українського центру досліджень хижих птахів  опубліковано перший огляд зимівлі такого виду хижого птаха як сова вухата на території України. Для аналізу численності і розподілення вухатих сов в Україні були використані літературні джерела, особисті спостереження авторів і повідомлення інших орнітологів. Проаналізовані дані переважно за 2000–2009 роки, однак, по окремих територіях використані також спостереження за попередні десятиліття. 

Також, ознайомившись із публікацією, Ви можете завантажити файл з переліком виявлених місць зимівель вухатих сов.

Вухата сова (Asio otus) є одним з найбільш звичайних і розповсюджених видів сов на Україні. Однак узагальнюючих робіт про її чисельність і розміщення на території країни в зимовий період поки не було.

Зимівлі вухатих сов в Україні охоплюють практично всю територію, за виключенням лише гірських районів Карпат і Криму. В Карпатах зимівлі цього виду зрідка були відмічені на низьких висотах, куди птахи проникали широкими річковими долинами. Зокрема зимою 1989 року скупчення цих птахів було помічене в м. Яремче (близько 650 м над рівнем моря). Крайні точки знаходження місць зимівель, де птахи підходять в предгір’я Криму – село Урожайне Сімферопольського району, п. Зуя Білогорського району.

Розподілення місць зимівель вухатої сови досить нерівномірне. Концентрація особин в основному спостерігається в затишних, відносно захищених від вітру місцях. Найчастіше це насадження на території населених пунктів, дещо рідше – за їхніми межами. Найчастіше масові днювання сов формуються на різноманітних хвойних дереах. Тому визначення місця відпочинку сильно залежить від наявності таких насаджень. Крім того, в зв’язку з ростом чисельності яструба великого, який на них полює, населені пункти є більш безпечною для цих сов територією.

Також в публікації наведена чудова мапа розповсюдження зимівель вухатих сов на території України, яка відмінно унаочнює викладений матеріал.

Повна стаття на сайті Українського центру досліджень хижих птахів.