Родина Скопових

Родина Сипухових

Каракара гірська (Phalcoboenus megalopterus) PDF Print Email

Каракара гірська

Каракара гірська – це хижий птах родини Соколових. Це птаха середнього розміру з довжиною тіла 45 – 60 см, масою 0,8 – 12 кг. Зовні забарвлення оперення чорне, під крильми має великі білі смуги. Груди також чорні, нижче оперення біле. Шкіра лицевого диска не така гола як в інших каракар, червоного кольору. Дзьоб невеликий, загнутий. Лапи довгі з плоскими кігтями, колір шкіри на лапах жовтий.

Ареал поширення каракари гірської замає Анди від південної частини Еквадору через Перу і Болівію до північної Аргентини і Чилі. Мешкає на відкритих просторах південної частини Південної Америки: на альпійських лугах і передгір’ях Анд, в Патагонії, Фолклендських островах і Вогняній Землі.

Вид є неперелітним, відмічені тільки локальні міграції.

Ареал розповсюдження каракари гірської

Проживає в основному в гірській зоні на висоті 3500 – 5000м, але регулярно зустрічається на узбережжі в Перу. Мешкає в основному на лугах і пасовищах, поблизу гірських озер, полюбляє нещодавно зорану землю. Зустрічаються найчастіше гуляючи по землі парами або доросла особина разом з одним пташеням, іноді зустрічаються зграєю, що складається із сотні птахів. Можуть збиватися у великі зграї на скелях.

Каракара гірська – це всеїдна птаха. Харчується комахами, черв’яками, дрібними гризунами, яйцями і пташенятами птахів, падаллю, овочами, фруктами, зерном. Шукає їжу на землі, звідки і походить латинська назва роду – "сокіл-пішохід". Південна каракара гірська, яка харчується в основному пташенятами і яйцями пінгвінів, винищувалася скотарями за часті напади на ягнят і збереглася лише на віддалених островках.

Каракара гірська в польоті

Гніздо каракари гірської – це велика конструкція із сухого посліду, розміщене на скелі. В кладці зазвичай два (іноді три) яйця кремово-білого кольору майже повністю покриті червонуватим чи темно-коричневим пігментом. У південній частині ареалу яйця відкладаються у жовтні-листопаді.

Вид не перебуває під загрозою вимирання.

Каракара гірська (Phalcoboenus megalopterus)

 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Каракара гірська "розбирається" з пластиковим пакетом.

Каракара гірська в природному середовищі.

Чистка пір’я.

Політ каракари гірської.

 

FORM_HEADER


FORM_CAPTCHA
FORM_CAPTCHA_REFRESH