Родина Скопових

Родина Сипухових

Сова довгохвоста (Strix uralensis Pallas) PDF Print Email
Сова довгохвоста

Совадовгохвоста - велика сова світло-сірого забарвлення з довгим клиноподібним смугастим хвостом і широкими крилами без темних плям на згинах. Коли птаха сидить, у неї хвіст виступає далеко за кінці складених крил. Має великі чорні очі. Дзьоб жовтий. Лицевий диск сірий, обрамлений вузькою білуватою смугою. Між очима валики, утворені білим пір’ям у вигляді вертикальних брів у формі півмісяця, повернутих "ріжками" від дзьоба досередини лицевого диску. Пір’яні "вушка" відсутні. На грудях малюнок з продовгуватих темних плям по білому або сірувато-білому фоні.

Самки більші за самців, але такого ж забарвлення.

Маса самців - 0,4-1,0 кг, самок - 0,6-1,3 кг, довжина - 50-65 см, крило самців - 33,7-37,3 см, самок - 34,8-37,9 см, розмах - 114-137 см.

Молоді особини сови довгохвостої мають сірий пух, який втрачають до жовтня. Вони є світлішими за дорослих на верхній частині спини і на голові, мають світліший лицевий диск і темніші широкі продовгуваті плямки знизу тіла.

Пташеня сови довгохвостої

Політ сови довгохвостої легкий, безшумний, з плавними помахами крил, дуже маневрений. Може дуже швидко пролетіти крізь густу крону, різко повертаючись в повітрі, і при цьому, не зачепивши жодної гілки. Вдень сидить на гілках біля стовбура. 

Токування самця – глухі трьохскладові крики, які повторюються через 1-5 хвилин. Між першим односкладовим і другим двоскладовим сигналом пауза – 4-40 секунд. При сильному збудженні самець видає трель з 4-7 складів, частіше 5-7 складів. Самка відповідає такими ж, як і самець, але нижчими і хриплими криками. Крик хвилювання - двоскладовий, рідко трьохскладовий або односкладовий гавкіт. При хвилюванні, як і всі сови, клацає дзьобом. Пташенята в ранньому віці видають уривистий писк.

В Україні гніздиться лише в Українських Карпатах; під час осінньо-зимових кочівель спускається на низовини. Інколи залітає у Волинську, Черкаську та інші області. Ареал охоплює головним чином лісову зону помірного поясу Євразії.

Ареал поширення сови довгохвостої

Полюбляє букові, хвойні та мішані ліси гір, залітає на полонини.

Даних про чисельність сови довгохвостої в нашій державі немає. У 40 - 60-х роках 20 століття була звичайною у букових лісах південних схилів Українських Карпат.

Гнізда сова довгохвоста влаштовує в різноманітних місцях. Зазвичай в природних дуплах тополі і яструбиних спорудах. Часто гніздиться в широких розвилках стовбурів старих листяних дерев (дуб, тополя). 

Висота розташування гнізд коливається від 2 до 19 м.

Яйця сови відкладають безпосередньо на поверхню дупла чи гнізда, навіть не копаючи ямку.

В кладці 2-4 яйця білого кольору еліптичної форми.

Яйце з кладки сови довгохвостої

Відстань між гніздами різних пар в щільних гніздових угрупуваннях коливається від 100 м до 1,5 км, в менш насичених місцях проживання сови довгохвості гніздяться на відстані 1,5-4 км пара від пари.

  Даний вид охороняється у Карпатському біосферному заповіднику. Для збільшення популяції потрібно заборонити весняно-літнє вирубування лісу в місцях гніздування виду.

 

ПІДБІРКА ФОТОМАТЕРІАЛІВ

 

Сова довгохвоста в польоті
Сова довгохвоста зблизька
 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Сова довгохвоста, Швеція.

 

Сова довгохвоста на дозвіллі.

Сова довгохвоста дрімає.

Сова довгохвоста на дереві.

Сова довгохвоста - красива велика сова.

 

FORM_HEADER


FORM_CAPTCHA
FORM_CAPTCHA_REFRESH