Родина Скопових

Родина Сипухових

Сова вухата (Asio otus) PDF Print Email
Сова вухата

Сова вухата - це сова середнього розміру (приблизно як голуб Columba livia). Забарвлення досить строкате з домінуванням рудих тонів. Спина сірувато-бура з рудим відтінком, груди і черевце руді або жовтуваті з продовгуватими чорними смугами, які перекреслені плоскими поперечними штрихами. Низ черевця і підхвістя білі. Хвіст знизу жовтуватий з рівномірною темною смугастістю. Очі жовто-помаранчеві. Дзьоб темно-сірий або чорнуватий. Лицевий диск рудо-сіруватий, обрамлений білою і чорною смугами. Довкола очей чорні півмісяці зі сторони дзьоба. Під дзьобом чорне пір’я. Між очима білі валики у вигляді півмісяців. Пір’яні "вушка" довгі. Коли птаха сидить, вона добре відрізняється від інших своєю манерою сидіння – стовпчиком з витягнутими вертикально вверх пір’яними вушками.

Самки більші самців, але забарвлені так само.

Маса самців сови вухатої - 0,16-0,33 кг, самок - 0,18-0,43 кг, довжина 35-37 см, крило самців - 27,6-31,0 см, самок - 28,2-32,2 см, розмах - 84-95 см.

Пташенята в першому пуховому вбранні білі, мають білий дзьоб з легким сірим нальотом, який з віком темніє, в другому пуховому вбранні - світло-сірі з рудим відтінком і деякою рябизною, великими чорними полями довкола очей, що з’єднуються під дзьобом, білим пір’ям між очима над наддзьобком, сірим дзьобом і добре вираженими пуховими "вушками".
 

Пташеня сови вухатої

Крила доволі довгі (довші, ніж у сичів), знизу світлі, але не білі, як у болотяної сови (Asio flammeus), з рудим відтінком, чорними плямами на згинах. Знизу на хвості 7 темних смуг і ще 2-3 приховані (у болотяної сови 3 смуги і 1-2 приховані). 

Шлюбний сигнал самця - монотонне низьке "укання". Під час токування в проміжках між звуками часто літає і хлопає крилами. Самка видає плакучий звук "няяя", часто в дуеті з самцем. Крик хвилювання - різке "квяк", "квяк-квяк". Пташенята тонко свистять, при чому інтонація свисту залежить від віку.

Вухата сова - типовий лісовий вид. Ареал проживання показаний на карті.

Ареал розповсюдження сови вухатої

Для полювання вухатій сові потрібні відкриті простори, а тому, суцільних лісів вона уникає. 

Максимальної чисельності досягає, як правило, в заплавних лісах, особливо в степовій і тайговій зоні. 

Більшість птахів гніздиться в заплавних або водорозділових лісосмугах площею від 0,01 до 100 га або шириною близько 10-100 м, рідше на галявинах великих лісових масивів, в групах з 2-5 дерев і, дуже рідко, на одиночних деревах.

Гнізда влаштовує в основному в спорудах ворон (Corvus cornix) і сорок (Pica pica), рідше грачів (Corvus frugileus). Дуже рідко займає гнізда інших птахів. Займаючи гнізда сорок сова зазвичай злегка розриває їхній дах. 

В кладці від 3 до 9, частіше 4-6 яєць білого забарвлення. Під час висиджування деякі яйця забруднюються і стають брудно-білі.

Яйця з кладки сови вухатої

Відстань між гніздами різних пар в щільних гніздових угрупуваннях коливається від 100 до 800 м, в менш насичених - від 0,8 до 3 км.

 

ПІДБІРКА ФОТОМАТЕРІАЛІВ

 

Сова вухата в польоті
Сова вухата зблизька 
 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Вухаті сови.

 

Денний сон вухатої сови.

Днювання сови вухатої.

Пташенята сови вухатої.

"Дуже вухата" сова.

 

HEADER  

 
+8 #1 Олександр 2009-07-11 20:47 У мене в садку більше 10 років живуть такі сови, а пташенят розводять в сорочиному гнізді.
Цього року напровесні на "Совину тусовку" зліталось близько 20 сов. Таке бачив вперше.
Завдяки Ващому сайту за малюнками і звуками точно визначив тип сови.
Найбільше полюбляють вони сидіти і спати на ялині, а ввечері першочергово полювати летять не у сторону лісу, до якого 700м, а на поля.
Quote
 
 
+3 #2 Роман Первятичі 2009-07-29 22:15 в мене завелось їх двоє
одна мала друга велика
вночі діють на нерви
білі сови
Quote
 
 
+2 #3 Олександр 2009-08-11 00:18 Двоє це ще нічого! А якщо шість пташенят вночі пікають і літають по території?
Сусіди бояться по дорозі ходити!
Один раз якісь дівчата бігли по дорозі й так верещали!!!
Совенята й самі злякались, бо цілий день їх ніхто не бачив і не чув
Quote
 
 
+5 #4 Леонід 2010-01-25 23:24 http://raptors.org.ua/ru/150
Зимовки ушастых сов в Украине
Ушастая сова (Asio otus) является одним из наиболее обычных и распространенны х видов сов в Украине. Однако обобщающих работ о ее численности и размещению на территории страны в зимний период пока не было. Именно этому вопросу посвящено данное сообщение…
Перечень выявленных мест зимовок ушастых сов можно найти в прилагаемом файле…Если у вас есть дополнения к известным местам зимовок ушастых сов в Украине, пишите нам. Будем благодарны за информацию.
Quote
 
 
+8 #5 наталія 2010-02-08 00:33 тернопільська обл. м.чортків 10 вухатих сов. Quote
 
 
+1 #6 Ярослав 2012-03-10 20:26 класний сайт рекомендую Quote
 
 
+2 #7 Vitauct 2012-06-15 13:01 А чи насправді це вухата сова так "пікає" (56-а секунда звукового запису вухатої сови), тому, що сичик-горобець (воробьиный сычик) видає майже такий самий звук? Quote
 
 
0 #8 Andrij 2012-12-19 18:41 Минулого року в кущах натрапив на таке чудо :)
http://img51.imageshack.us/img51/7885/soweniaf.jpg

Чи я правильно ідентифікував його як пташеня вухатої сови ?
Quote
 
 
+2 #9 Vitauct 2013-01-20 13:46 Так, це пташеня вух. сови. Quote
 
 
+3 #10 Vitauct 2013-01-26 21:42 Вухату сову чую на початку лiта вечером на липах в самому центрi Хмельницького (парк Шевченка, вул. Грушевського) i по вул. Чорновола в районi "Адвiса" на ялинках i туях. Також в цiй порi року iх чути в смт. Вiйтiвцi. Quote
 

FORM_HEADER


FORM_CAPTCHA
FORM_CAPTCHA_REFRESH