Родина Скопових

Родина Сипухових

Пугач (Bubo bubo) PDF Print Email
Пугач

Пугач - велика, з достатньо довгими крилами , сова. Має характерні добре розвинуті пір’яні вушка. Забарвлення сильно варіює: верх від темно-рудого до золотисто-вохристого з різкими продовгуватими плямами від чорного до сіро-бурого кольору. На боках і черевці темний поперечний малюнок. Очі від жовтувато-помаранчевих до червонувато-помаранчевих кольорів. Дзьоб чорний. Пальці оперені.

Самки більші за самців, однак забарвлення у них однакове. 

Маса самців пугача - 2,0-2,8 кг, самок - 2,6-3,5 кг, довжина - 60-75 см, крило самців - 43-47 см, самок - 47-52 см, розмах - 160-195 см.

Пташенята в першому пуховому вбранні - білі. Дзьоб у них сірий або чорний з самого моменту вилуплення. Характерний лицевий диск: він неповний, рудий і рябий, обрамлений чорною смугою з білим ободом лише по боках, довкола дзьоба велике поле білого пуху, між очами білі пухові подушечки у вигляді півмісяців, повернутих всередину лицевого диску, над очима чорні брови. Пташенята, які щойно злетіли з гнізда, від дорослих особин відрізняються наявністю елементів пуху на голові та пуховими "вушками". Пухові "вушка" змінюються на пір’яні лише на 4-му місяці життя.
 

Пташеня пугача

Політ пугача повільний, безшумний, з глибокими помахами крил, зазвичай низько над землею. В польоті крила злегка вигинає. Вдень сидить на гілках біля стовбура в центрі або в нижній частині крони дерева, в гірських районах - в нішах скал. Підпускає до себе на доволі близьку відстань. 

Від всіх сов відрізняється великими розмірами і рудим забарвленням.  

Голос - глухе голосне "ууугу". Проміжок між складами досить довгий - від 40 секунд до 5 хвилин. В період токування у самця хихотіння, яке завжди закінчується односкладовим "ууугу", в період піку збудження - тонкий свист, у самки - протяжне "ооо". При хвилюванні видає дзвінкий гавкіт, часто двоскладовий, клацає дзьобом. Самка іноді видає різкий вереск. Пташенята шиплять і клацають дзьобом.

В Україні гніздиться у всіх природних зонах, проте у степовій - дуже рідко. Переважна частина популяції зосереджена у західних областях. Зустрічається більш-менш регулярно лише на лісистих кручах Дністра, в деяких місцях Львівської області та на півночі Правобережного Полісся. Нечисленні та деградуючі популяції виду трапляються вздовж рік басейну Сіверського Дінця, в Середньому Придніпров'ї та Гірському Криму. Ареал охоплює майже всю Євразію та Північну Африку.

Ареал розповсюдження пугача

Полюбляє глухі ліси з густим підліском, яри, берегові й скелясті гірські урвища, а також скелі, іноді болота.

В нашій країні налічується близько 50 пар даного виду. В осінньо-зимовий період на території України регулярно зустрічаються також птахи, що відкочовують з інших регіонів загального ареалу.

Гніздо пугача має вид розчищеної від сміття або кісток площадки, діаметром близько 20 см, або ямки діаметром 20-30 см і глибиною від 2 до 6 см, при гніздуванні на землі.

В кладці 2-3, рідше 4 яйця круглястої форми і білого забарвлення. Шкарлупа товста, грубозерниста.
 

Яйце з кладки пугача

Відстань між гніздами різних пар в густих гніздових угрупуваннях коливається від 0,5 до 7 км, в лісовій зоні зазвичай 4-16 км.

Даний вид занесено до Червоної книги Української РСР (1980). Охороняється у Шацькому національному природному парку, заповідниках - Карпатському біосферному та Ялтинському гірсько-лісовому. Для відновлення популяції треба створити заповідник у Тлумацькому районі Івано-Франківської області (тут на кручах Дністра вид досить звичайний), а також приєднати до Канівського природного заповідника лісовий масив між селами Бучак і Трахтемирів, де ще водяться пугачі (можливо, останні на Придніпров`ї); заборонити вирубування та розчищення лісу в межах гніздових ділянок, утворити зони тиші в цих місцях.

 

ПІДБІРКА ФОТОМАТЕРІАЛІВ

 

Пугач у польоті
Пугач зблизька
  

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Пугач зблизька.

 

Птаха сидить на дереві в доволі вітряну погоду.

Пугач на скелі.

Пугач в житловому масиві.

Нічне відео.

 

Посадка пугача.

 

 

HEADER  

 
+4 #1 Vitauct 2012-06-15 13:09 Я мрію його почути/побачити. Але це дуже рідкісний птах! Його майже ніхто ніколи не бачив, тай почути його майже нереально. Хоча кажуть, що він живе на заготзерно в смт. Війтівці. 50 пар на Україну - це катастрофічно мало! Quote
 
 
0 #2 Зоолог 2012-07-29 13:07 Внас вирубали величезну ділянку лісу і сааме де я чув пугача.А зараз не чути. Quote
 
 
+1 #3 Slim 2012-07-29 20:06 Я також мрію його побачити… Так, на превеликий жаль люди вирубують ліси неусвідомлюючи якої шкоди завдають їхнім мешканцям, зокрема рідкісним совам. Так 50 пар на Україні. Але це вже дуже застарілі дані. Цікаво, яка зараз реальна ситуація із пугачем в нашій державі??? Quote
 
 
-1 #4 Slim 2012-07-29 20:08 QUOTE_PREFIX ЗоологQUOTE_SUF FIX
Внас вирубали величезну ділянку лісу і сааме де я чув пугача.А зараз не чути.

Де саме знаходилась ця ділянка лісу (область, район)?
Quote
 
 
+2 #5 Slim 2012-07-29 20:11 QUOTE_PREFIX VitauctQUOTE_SU FFIX
Я мрію його почути/побачити. Але це дуже рідкісний птах! Його майже ніхто ніколи не бачив, тай почути його майже нереально. Хоча кажуть, що він живе на заготзерно в смт. Війтівці. 50 пар на Україну - це катастрофічно мало!

Де знаходиться смт Війтівці?
Quote
 
 
+1 #6 Мария 2012-12-03 09:49 Эти птицы просто потрясающие создания Quote
 
 
0 #7 Vitauct 2013-01-26 21:11 В iнших краiнах (наприклад Росiя) бракон'ери роблять з пугача опудала. Там популяцiя пугача бiльша, але всеодно дуже жалко цих дивовижних птахiв! Quote
 
 
+2 #8 Vitauct 2013-01-26 21:28 Невже не можна вченим-орнiтологам якось штучно пiдвищити популяцiю пугачiв? Я думаю можна. Можна же якось виловити пару пугачiв, розмножити i вiдпустити чи зробити суровiшi закони про охорону заповiдникiв i птахiв чи викупльовувати в тих хто iх продае (це дорого, адже через iнтернет можна купити пугача, цiна вiд 700$). Я думаю, що можна придумати способи пiдвищити iх популяцiю. Quote
 
 
0 #9 Вадім 2014-05-29 17:57 чим кормити пташеня пугача? Quote
 
 
0 #10 Vitauct 2014-05-29 19:10 Ящiрками, молодими змiями, шматочками м'яса, курчатами, мишами (але якщо пташення ще мале, тодi тушу мишi потрiбно розчленити на меншi частинки, щоб змогло проковтнути). Quote
 

FORM_HEADER


FORM_CAPTCHA
FORM_CAPTCHA_REFRESH