Родина Скопових

Родина Сипухових

Сокіл-реготун (Herpetotheres cachinnans) PDF Print Email

Сокіл-реготун зблизька

Cокіл-реготун або сокіл, що сміється — вид хижих птахів родини соколових. Єдиний представник роду соколів-реготунів. Має ще одну назву – зміїний яструб, однак ця назва хибна, оскільки цей вид птахів відноситься до соколів, а не до яструбів. Ця назва відображає характерну особливість птахи – він є майстром у поїданні змій.

Значний ареал поширення даного виду охоплює Центральну і Південну Америку від північної Аргентини на півдні до південної Мексики на півночі.

Сокіл-реготун – неперелітна птаха.

Ареал проживання сокола-реготуна

Мешкає на узліссях, прогалинах і полянах тропічних лісів. Полюбляє вологі райони і уникає глухих лісів.

Довжина тіла сокола-реготуна 46-56 см, розмах крил 79-94 см. Самки сокола-реготуна більші від самців і важать 600-800 г, тоді як самці 410-680 г.

Дорослі особини мають світлу велику голову, вертикальну посадку, як у справжніх соколів. Крила і спина темно-бурі, хвіст смугастий, жовті або кремові шия, нижня частина тіла і "шапочка". Через очі і потилицю проходить чорна "маска".

Сокіл-реготун на сідалі

 

Молоді птахи відрізняються від дорослих. Вони мають дещо блідіше забарвлення. При приземленні сіпає хвостом подібно до трясогузки.

Політ сокола-реготуна повільний зі швидкими дрібними помахами крил. Ширяє рідко. Може годинами сидіти причаївшись і пильно оглядати територію, інколи помахуючи хвостом. Загалом досить мирний сокіл і, на відміну від інших соколів, не завдає шкоди малим птахам.

Видає довгі ритмічні викрики схожі на голосний регіт людини. Проте має і інший крик, який можна почути зазвичай в сутінках.

Харчується зміями, включаючи отруйних, таких як коралові змії, рідше ящірками, що відображено в латинській назві роду — «поїдач рептилій». Зрідка може поживитися маленькими гризунами, кажанами чи стоногами. Сокіл-реготун нападає на свою здобич з польоту, чіпляючи її за шию відразу за головою. Інколи завдає удару такої сили, що голова просто відривається. Здобич для поїдання несе на сідало.

Сокіл-реготун гнізд не будує. Займає пустуючі дупла, скелясті тріщини та гнізда інших хижих птахів. Зазвичай навіть не збирає матеріалу для рихтування старого гнізда. Відкладає одне або два яйця. Яйця темно-коричневого забарвлення на коричневому або білуватому фоні. Кладку висиджує тільки самка, а самець постачає її їжею протягом висиджування та поки пташенята ще надто маленькі. Потім їжу пташенятам постачають обоє батьків. Період висиджування триває 40-65 днів. Пташенята покидають гніздо через 8 тижнів після вилуплення.

Даний вид є звичним практично на всьому ареалі його проживання. Вимирання йому поки не загрожує.

Вид сокіл-реготун включає три підвиди:

  • Herpetotheres cachinnans cachinnans;
  • Herpetotheres cachinnans chapmani;
  • Herpetotheres cachinnans queribundus.

 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

 

Поїдання "делікатесу".

На цьому відео можна детально розгледіти сокола-реготуна зблизька.

Аматорське відео із соколом-реготуном.

 

FORM_HEADER


FORM_CAPTCHA
FORM_CAPTCHA_REFRESH