Родина Скопових

Родина Сипухових

Ягнятник (Gypaetus barbatus) PDF Print Email
Ягнятник

Ягнятник - велика птаха своєрідної тілобудови з довгими гострими крильми і довгим, вузьким клиноподібним хвостом. Основний фон забарвлення світло-сірий, бурий або рудий. Спина, крила і хвіст темно-сірі або чорні, іноді зі стальним відблиском. Горло темне. Під дзьобом "борода" з жорсткого чорного пір’я. Від дзьоба через око проходить коса чорна смуга. Забарвлення райдужної оболонки ока червоне. Дзьоб і лапи сірі. Тривалість життя в неволі до 40 років.

Самки більші за самців.

Маса 5-7 кг, довжина 100-115 см, крило 72,0-93,0 см, розмах 266-282 см.

Молоді ягнятники буро-чорні зі світлим низом.

Пухові пташенята білі, з характерними чорними плямами довкола очей.

Пташеня ягнятника

Від всіх великих хижих птахів відрізняється своїм зовнішнім виглядом. В польоті відрізняється навіть з великої відстані (нагадує гігантського сокола).

Голос - тихий протяжний свист.

Заселяє виключно гірські райони, де гніздиться в різноманітних скельних біотопах від гірсько-степового поясу, до поясу вічних снігів. Надає перевагу територіям з вираженим альпійським рельєфом, вічними снігами на вершинах гострих піків (наприклад на Кавказі). Чи залишилися ягнятники в Україні невідомо.

Ареал поширення ягнятника

Всюди, де гніздиться ягнятник для нього потрібні великі скелі.

Харчується в основному падлом, в значній мірі кістками. Ловить черепах, яких розбиває, кидаючи їх з висоти на каміння. 

Гніздо ягнятника– це будова з гілок дерев і кущів, кісток копитних, гною, шматків шкур і зім’ятої шерсті. Влаштовує його на стінах великих скельних оголень. 

Зазвичай для влаштування гнізда використовує ніші, рідше напівніші (виступи, захищені зверху дашком), ще рідше гніздиться на відкритих виступах в ущелинах скель. Як правило, поряд з гніздом завжди знаходиться місце сидіння самця. 

Розміри гнізда близькі до розмірів гнізда грифа.

В кладці 1-2 круглястих яйця. Яйця охристі з бурими плямами, які часто незначно виділяються на загальному фоні.

Яйце з кладки ягнятника

Відстань між гніздами різних пар достатньо велика і коливається в межах від 8 до 30 км, складаючи в оптимальних за густиною угрупуваннях зазвичай 14 км.

Птах є рідкісним, до того ж переслідується людиною.

 

ПІДБІРКА ФОТОМАТЕРІАЛІВ

Ягнятник в польоті
Ягнятник зблизька
 

ПІДБІРКА ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

Ягнятник "обідає".

 

Декілька документальних кадрів про ягнятника.

Ягнятник в негоду.

Політ ягнятника.

Політ ягнятника.

Ягнятник на землі.

 

 

HEADER  

 
0 #1 Роман 2009-06-12 17:52 А чого він ягнятник, що на овець полює? Quote
 
 
0 #2 Льоха14/88 2009-12-21 23:08 Полював.Його вже наче в україні немає Quote
 
 
0 #3 bogdan 2010-08-15 01:49 ні просто колись дак думали Quote
 

FORM_HEADER


FORM_CAPTCHA
FORM_CAPTCHA_REFRESH